Tento rok přicházíme nově s nabídkou exkurzí pro školy. Díky podpoře Hlavního města jsme spolu s partnery připravili terénní výukové programy na komunitních zahradách, městských sadech, včelnicích a rodinných hospodářstvích v Praze a blízkém okolí pro žáky 2. stupně základních škol a víceletých gymnázií.
Je to pro vás výzva, na kterou se těšíme. Náš cíl je jasný, nadchnout budoucnost našeho národa (naše i vaše děti) pro pěstování a kompostování ve městě. Možná, že se pro ně stane žížala novým superhrdinou nebo se zakousnou do nejlepšího rajčete svého života. Kdo ví, každopádně to bude hlína!
Začínáme už v květnu, tak nahlédněte do KATALOGU a šiřte, prosím, mezi učitele a žáky.
Zde je přehled míst, které má pod palcem Kokoza:
Komunitní zahrada Vidimova (Praha 11)
Ukážeme si, co jsme životem ve městech zapomněli. Objevíme, že se dá pěstovat i uprostřed paneláků, zbytky z kuchyně znovu zrecyklovat na kompostu a díky němu pak sklízet skvělou úrodu. Vysvětlíme, že to jde zábavně a komunitně na sídlišti. Podle sezony i ochutnáme úrodu. Vysvětlíme si, co do kompostu patří a co ne a jak se přehazuje kompost.
Zelená zahrada Smetanka a Otevřená zahrada Archangelská (Praha 2, Praha 10)
A jak to funguje v otevřeném vnitrobloku, kde nežijí jen lidé? Ochutnáme jídlo z cyklu, ukážeme si sběr dešťové vody a hospodaření s ní. A zjistíme, jak jednoduché to může být i ve městě. Podle sezóny se naučíme rozpoznávat jedlé rostliny a zjistíme, co můžeme sklidit ještě na podzim.
Vnitroblok Bezobalu (Praha 2)
I na malém betonovém plácku ve městě můžeme vytvořit zelenou oázu, která přinese radost a kvalitní potraviny nejen obyvatelům okolních domů. A kromě toho se podíváme, jak se dá nakupovat bez obalu - kvalitně a ekologicky. Zakladatelé Bezobalu řeknou něco i o jejich záměru rozvíjet myšlenku v České republice a spolu s Kokozou představí jedlý dvorek.
Kolpingův dům (Praha 8)
V azylovém domě žije sedm matek s dětmi, které na jedlé zahradě pěstují zeleninu a ovoce. Z těch pak v rámci kurzů vaření připravují obědy pro ostatní. A my jim trochu koukneme pod pokličku. Jak se jim pěstuje? Jak se jejich děti učí pěstovat, va- řit i kompostovat? Poznáte, co pěstují a co mají nejraději?
Rocket v Lifefoodu (Praha 9)
Ukážeme si na v ČR unikátním zařízení, jak funguje kompostování přímo z výroby. Super kvalitní vstupy (v podobě surovin na raw stravu) se za krátkou dobu promění na super skvělý kompost, díky kterému je pak možné si vypěstovat kvalitní potraviny. A my si ukážeme, jak takový kompostér funguje v rámci provozu české firmy Lifefood.
Případné objednávky směřujte na Míšu:
misa@kokoza.cz; 777 083 870
K programu vám více prozradí Kristina:
kristina@kokoza.cz; 608 653 938
Lucie je spolu s Kristinou zakladatelka KOKOZA, o. p. s. Ještě během studií pracovala několik let jako sociální pracovnice s lidmi s duševním onemocněním, poté strávila půl roku v Belgii, kde pracovala na biofarmě, která zaměstnávala lidi se znevýhodněním. Má také zkušenosti s řízením projektů. Dlouhodobě ji zajímá společensky prospěšné podnikání a propojování zkušeností z podnikatelské sféry s neziskovým sektorem. V současné době působí částečně v Hub Praha. Má ráda kočky, udržitelnost v denním životě, kompostování, design a umění.
Kristina se do společensky prospěšného podniku KOKOZA pustila s Lucií poté, co procestovala Nový Zéland a řekla si, že má smysl věnovat se naplno věcem, které jí baví. Má několikaleté zkušenosti s prací v neziskovém sektoru a déle než rok působila v komerční sféře, kde si vyzkoušela, jak důležité je vystupovat profesionálně a umět být dobrým obchodníkem. Na KOKOZE ji nejvíce baví možnost ovlivňovat život ve městě a přispět k tomu, aby byl hravější a zelenější. Momentálně ji zaměstnává také její syn Antonín. Ve volném čase ve věnuje šití, masážím a plavání.
© 2018 Kokoza, o.p.s.
RSS | Odběr newsletteru
Tvorba www a SEO GoodShape